Show Me Tell Me questions explained

Show Me Tell Me questions explained

Before you start your practical driving test, your driving examiner will ask you two basic safety questions to test your knowledge of the car that you are about to drive. These questions are called the 'show me tell me' questions. One or both questions answered incorrectly will result in one minor fault being recorded. 


I have a detailed video on the Show Me Tell Me questions on YouTube, which explains everything, please feel free to watch that or alternatively the questions and answers are below :-)


The Tell Me questions are:

With these questions you only verbally answer these questions.

1. Open the bonnet, identify where you would check the engine oil level and tell me how you would check that the engine has sufficient oil. 

Answer: Identify dipstick / oil level indicator, describe how to check oil level against the minimum/maximum markers when engine is cold.  


 

2. Open the bonnet, identify where you would check the engine coolant level and tell me how you would check that the engine has the correct level. 

Answer: Identify high/low level markings on header tank, and describe you top up to the correct level when the engine is cold.  


3. Open the bonnet, identify where the brake fluid reservoir is and tell me how you would check that you have a safe level of hydraulic brake fluid. 

Answer: Identify bottle, check level against high/low markings.  


4. Identify where the windscreen wash reservoir is and tell me how you would check the windscreen washer level. 

Answer: Open the bonnet and identify the bottle, and explain how to check the level of screen wash.  


5. Tell me where you would find the information for the recommended tyre pressures for this car and how tyre pressures should be checked. 

Answer: Manufacturer's guide book, use a reliable pressure gauge, check and adjust pressures when tyres are cold, don’t forget the spare tyre, remember to refit valve caps.  


6. Tell me how you would check the tyres to ensure that they have sufficient tread depth and that their general condition is safe to use on the road. 

Answer: Check that there is at least 1.6mm of tread depth across the central three quarters of the width of the tyre and around the entire outer circumference, and that there is no damage to the tyre, for example foreign objects in the tyre, or worn patches cuts or bulges etc.  


7. Tell me how you would check that the brakes are working before starting a journey. 

Answer: Brakes should be tested as you set off, and the brake pedal should not feel spongy or slack and the vehicle should not pull to one side as the brakes are applied.  


8. Tell me how you would check that the headlights and taillights are working (No need to exit vehicle). 

Answer: Operate light switch (turn on ignition if necessary), then walk around the car to check the lights are working. As this is now a "tell me" question, there is no need to physically exit the vehicle check the lights on your test.  


9. Tell me how you would make sure your head restraint is correctly adjusted so it provides the best protection in the event of a crash. 

Answer: The head restraint should be adjusted so the rigid part of the head restraint is at least as high as the eye and top of the ears, and close to the back of the head as is comfortable. N.B. Some head restraints might not be adjustable.  


10. Tell me how you would know if there was a problem with your anti lock braking system. 

Answer: A warning light on the dashboard should illuminate if there was a fault with the anti lock braking system.


The Show Me questions are:

With these questions you must actually perform the task as asked in the question, (with the exception of question number 11 which you can either show or tell the answer)

11. Show me or explain to me how you would check that the power assisted steering is working before starting a journey. 

Answer: Before starting a journey two simple checks can be made. Gentle pressure on the steering wheel while the engine is started, should result in easy movement of the wheel as the system begins to operate. Alternatively turning the steering wheel just after moving off will give an immediate indication that the power assistance is functioning.  


12. Show me how you would check that the brake lights are working on this car. (I can assist you). 

Answer: (You may need to switch the ignition on, however you should not start the engine). Operate the brake pedal, make use of reflections in windows, garage doors etc, or ask someone to help you. As this is now a show me question the examiner may check the brake lights for you.  


13. Show me how you would check that the direction indicators are working. 

Answer: Apply the hazard-warning switch or indicators and walk around the vehicle to check the lights. (You may need to switch the ignition on if using the indicators, however you should not start the engine).  


14. Show me how you would check the horn is working (off road only) 

Answer: Press the horn. (You may need to switch the ignition on, however you should not start the car). 


15. Show me how you would check the parking brake (handbrake) for excessive wear, make sure you keep safe control of the vehicle. 

Answer: Apply footbrake firmly. Demonstrate by realeasing the parking brake (handbrake) and then re-applying it.  Explain when it is fully applied it secures itself and keeps the car secure, and is not at the end of its normal working travel (i.e. you do not have to pull the handbrake up higher than its normal position).


16. Show me how you would clean the windscreen using the windscreen washer and wipers. 

Answer: Operate the control to wash and wipe windscreen. (You may need to switch the ignition on, however you must not start the engine on).  


17. Show me how you would set the demister controls to clear both the front and rear windows effectively. 

Answer: Set all relevant controls including fan, temperature & air direction to clear windscreen and windows. Engine does not have to be started for this demonstration.  


18. Show me how you would switch on the rear fog lights and explain when you would use them. (No need to exit the vehicle, please do not start the engine). 

Answer: Operate fog light switch (ignition may need to be on). Then check rear fog light icon is on. Explain you would use the fog lights when there is fog present and visibility is seriously reduced (less than 100 meters of vision).  


19. Show me how you would switch your headlights from dipped to main beam and explain how you would know the main beam is on whilst in the car. 

Answer: Turn on headlights (ignition may need to be on), operate main beam switch, and check the main beam warning light icon is on.